Header

Promovisana knjiga "BiH - saslušanja srpskih izbeglica" u Srebrenici

Izvor: Srna

Pregled dana, Kultura 10.11.2022, 17:27

U Narodnoj biblioteci u Srebrenici danas je promovisana knjiga "BiH - saslušanja srpskih izbeglica" istoričara Veljka Đurića Mišine, bivšeg direktora Muzeja žrtava genocida u Beogradu.

Promovisana knjiga "BiH - saslušanja srpskih izbeglica" u Srebrenici
Foto: Ilustracija

Mišina je rekao da komunistička politika zarad bratstva i jedinstva nije dozvoljavala da se objavljuju podaci o ogromnim srpskim stradanjima na području Hrvatske, BiH i drugih krajeva i da se istražuju zločini počinjeni nad srpskim narodom.

"Komunistički sistem kreirao je istoriju koja nije odgovarala stvarnoj istini jer je zaobilazila mnoge činjenice i događaje, a najviše one koji su se odnosili na srpske žrtve kao i na srpski doprinos oslobađanju ovih prostora", rekao je Mišina.

On je rekao da je prikupio arhivsku građu koja se odnosi na Drugi svjetski rat koja sadrži oko 7.500 svjedočenja.

"Uradili smo šest elaborata o srpskim svedočenjima od kojih je jedan posvećen stradanjima Srba u BiH, o kojima se govori u ovoj knjizi, a ona se sastoji od 120 zapisnika svedočenja punoletnih osoba izbeglih u toku Drugog svetskog rata u Srbiju", rekao je Mišina.

Prema njegovim riječima, ta svjedočanstva su veoma korisna jer daju podatke o žrtvama i zločincima što se nije ili veoma slabo i nepouzdano znalo.

"Svedoci govore odakle su, kako su stradale njihove porodice i naselja kao i ko su ubice, što su najčešće bile komšije, a zločini su bili surovi i govore kako su i kojim putevima izbegli u Srbiju", objasnio je Mišina.

On kaže da ih je većina svjedoka spasena zahvaljujući djelovanju ondašnje Vlade Srbije na čelu sa Milanom Nedićem.

Izdavači ove knjige su Udruženje "Most" iz Skelana i priređivač Mišina.

Predstavnik "Mosta" Radomir Pavlović rekao je da je ova knjiga plod višegodišnje saradnje Srebrenice sa Muzejom žrtava genocida i istoričarem Mišinom, koja je rezultirala nastankom više istorijskih zbornika i naučnih skupova na kojima se govorilo o velikim srpskim stradanjima u srebreničkoj regiji i BiH u oba svjetska rata.

Pavlović je istakao da su ovi zbornici i naučni skupovi razotkrili mnoge nepoznanice i iz neobjavljivane građe se saznalo o mnogim zločinima počinjenim nad srpskim narodom, o žrtvama i počiniocima o kojima je "ćutala" dosadašnja istorija.

On je ukazao da je i ova knjiga značajan doprinos saznanju istine o srpskim stradanjima i njihovim dželatima u periodu Drugog svjetskog rata.

"Sve ovo što je rađeno je ukazivanje na istorijske netačnosti i dokazivanje istine koju je decenijama komunistička vlast skrivala zarad izgradnje i očuvanja bratstva i jedinstva i politike koja je tada vođena", ocijenio je Pavlović.

Kako su naveli Pavlović i Mišina ova knjiga sadrži neobjavljivane podatke iz raznih izvora kao što su arhivi Srpske pravoslavne crkve i Jugoslavije, Komesarijata za izbeglice Srbije, kao i vojni arhiv NDH i Nedićeva arhiva.

Cilj istraživanja i objavljivanja ovih podataka je objelodanjivanje istorijske istine i ispravka istorijske nepravde, koja se odnosi na istoriju srpskog naroda srebreničkog kraja, BiH i uopšte srpskog naroda na područjima koji su bili pod privremenom vlašću okupatora kao što su Austrougarska, NDH, NJemačka i drugi.

Cilj je ukazivanje da postoji druga strana istorije, koju potvrđuju činjenice i koja je drugačija od one političke, koju je kreirao komunistički sistem.

"Ova knjiga je veliki doprinos pravoj istini o stradanjima, borbi i držanju srpskog naroda u dva svjetska rata o čemu se malo znalo zbog skrivanja dokumenata i zabrane da se o nekim pitanjima i stradanjima uopšte govori", zaključio je na kraju Pavlović najavljujući da se nastavlja rad na istraživanju i pronalaženju novih dokaza koji pokazuju netačnosti u istoriji koju su kreirali komunisti. 



Podijelite vijest: